БДП

“МОИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО ПЕШЕХОДЕЦ И ВЕЛОСИПЕДИСТ”

За отбелязване на Международния ден на безопасността на движението по пътищата – 29.06.2021 г. и предстоящата ваканция с учениците от 7.а клас на 3 ОУ “Иван Вазов” се проведе занимание по БДП на тема “Моите права и задължения като пешеходец и велосипедист в движението по пътищата”.

ЗАНИМАТЕЛНО ЗАНЯТИЕ ПО БДП

По повод 29 юни – Международния ден на безопасността на движението по пътищата, учениците от 4. а клас проведоха занимателно занятие по БДП в двора на училището. Припомниха си важни понятия по БДП, след което изиграха няколко подвижно – щафетни игри, разделени на два отбора. По този начин четвъртокласниците затвърдиха и разшириха знанията си за елементите на пътната среда. В практическо-действен план те представиха безопасен маршрут до вкъщи. С играта ,,Подреди пъзела”откриха имената на пет вида кръстовища.

„КАК ДА СЕ ДВИЖИМ БЕЗОПАСНО В ГРАДА?“ – 22.06.2021 г.

По случай Международния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни 2021г., учениците от 5-и и 6-и клас си припомниха правилата за безопасност, които следва да спазваме при придвижване пеша, в група или с велосипед. С голям интерес и активно участие нашите участници дискутираха кои са предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия.

СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП “АЗ УМЕЯ ДА УПРАВЛЯВАМ ВЕЛОСИПЕД – 03.06.2021 Г.

Състезанието за учениците от прогимназиален етап се превърна в истински празник и забавление. Те демонстрираха завидни умения, сръчност и съобразителност при управлението на велосипед.

СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП С КОЛЕЛЕТА

На 31.05.2021 г. учениците от 3.а клас проведоха състезание по БДП , в което демонстрираха умения в майсторско управление на велосипед. 

 

На 14.10.2020 г. първокласниците от Трето ОУ “Иван Вазов” се запознаха с правилата за безопасно движение на пътя

 

ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ „ОСТАНИ ЖИВ! ПАЗИ ЖИВОТА!“  – 2020 г.

Учениците от VII А клас на III ОУ „Иван Вазов“, гр. Берковица са наясно с рисковете, на които могат да се изложат, когато участват в движението като пешеходци и велосипедисти. Познаването на пътните знаци, културата на пътна безопасност и повишеното внимание по време на движение са сред основните препоръки, които те изброиха, за намаляването на пътните инциденти. Забавна част от урока беше нареждането на пъзели на пътни знаци, където седмокласниците показаха съобразителност и бързина.

Остани жив! Пази живота!

В Европейската седмица на мобилността, в периода от 16-22 септември 2020 г., се включиха учениците от 5. Б клас на 3. ОУ “Иван Вазов”, отправяйки призив към съучениците си да бъдат отговорни и да спазват правилата за безопасно движение на пътя.

29 ЮНИ – ДЕН НА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА


МОЯТ ПРИЯТЕЛ, ПОЛИЦАЯТ

Немалко са децата, които още от ранна детска възраст мечтаят да станат полицаи. По всичко изглежда, че от днес техният брой със сигурност се е увеличил.
Учениците от 1.б клас на III ОУ „Иван Вазов” гр. Берковица отново посрещнаха своя добър приятел, полицаят – Пламен Панайотов, инспектор Детска педагогическа стая към РУ на МВР – Берковица. Още от вратата любопитните и будни погледи на децата забелязаха пълната с изненади чанта, която носеше техния гост. И той не ги разочарова – показа им своята значка и служебна карта, както и вещите, които служителите на реда използват в своята работа – белезници, стоп палка, радиостанция, светлоотразителна жилетка, фенерче.
Г-н Панайотов им разказа за своята отговорна и нелека професия, за отличителните знаци и униформата, по която се разпознават истинските полицаи. Той демонстрира и обясни защо и как се използва донесеното от него оборудване. Първокласниците научиха вълнуващи подробности и за работата на пътните полицаи, на охранителна полиция, на граничните им колеги и на специалните части. С удивление разбраха, че освен със служебни автомобили и джипове, полицаите работят на хеликоптери, на мотори, на кораби и катери, на коне, дори на велосипеди. Учениците пък изненадаха своя събеседник с познанията си за това кога и как се звъни на ЕЕН 112. Дълго време те разпитваха инспектора и за служебните кучета – за породите, за тяхното обучение, за командите, за изключителните им умения.
В края на вълнуващата среща учениците от 1.б клас обещаха да направят кът с изложба на рисунки и апликации на тема „Моят приятел, полицаят” и да го поканят, когато са готови, за да я разгледа.


НЕЗАБРАВИМА СРЕЩА НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ НА 3 ОУ „ИВАН ВАЗОВ” С ПОЛИЦАИ

„Научи се да се пазиш сам!” бе темата на срещата на децата от 1.а и 1.б клас с полицаи в Трето основно училище „Иван Вазов” – гр. Берковица, проведена на 15.01.2020г. Някак по-вълнуващо и необикновено изглежда учебният час, когато учителят е… полицай!
Инспектор КАТ „Пътен контрол” Богдан Цветков, Инспектор „Детска педагогическа стая” Пламен Панайотов и мл. Експерт „Охранителна полиция” Никодим Алексов дадоха ценни практически препоръки за безопасност на пътя, насочени към най-уязвимите – учениците, с цел предпазването им от участие в тежки пътнотранспортни произшествия. Децата изгледаха с интерес и четирите филмчета, специално подбрани за възрастта им, демонстриращи какво се случва с човешкото тяло при неспазване на правилата. Първокласниците научиха колко е важна и животоспасяваща ролята на предпазния колан, на детското столче в колата, на внимателното пресичане и носенето на светлоотразителни елементи или светли дрехи в тъмната част на денонощието. Полицаите показаха на децата най-безопасните начини за пресичане в различни ситуации – на пешеходна пътека, при липса на пешеходна пътека, пресичане между коли, пресичане през нощта, т.н.
Най-впечатлени, обаче, първокласниците бяха от поканата на полицаите да отидат с тях на двора, където ги чакаха две служебни полицейски коли. Истинско оживление настъпи, когато всяко дете получи възможност да се докосне до звуковата и светлинната сигнализация, само да пусне сирените и светлините, да подържи палката, да поседи до служителя на реда, да се снима с приятелите си в патрулката. Имаше, разбира се, и много въпроси, на които полицаите търпеливо и обстойно отговориха.
Екипът на Трето основно училище „Иван Вазов” – гр. Берковица изказва своята благодарност към служителите, посетили днес училището, както и на ръководството на РУ на МВР – гр. Берковица за ползотворната съвместна работа, насочена към най-малките, децата!


БЛАГОДАРИМ!

Семейство Пешеви, подариха светлоотразителни гривни на всички ученици от Трето ОУ “Иван Вазов”. Оценяваме и благодарим за проявения жест на загриженост към безопасността на децата на пътя!

Инициатива “Безопасен път на първокласника”

Учениците от Iа и Iб класове в началото на учебната 2019/2020г. попълниха заедно със своите родители т.нар. маршрутна карта. Тя има за цел да ориентира децата как безопасно да стигнат от дома си до училище и обратно.

Практическо обучение на ученици от IIIa клас

На 09.12.2019 г. учениците от IIIa клас, проведоха практическо занятие по БДП. Припомниха си правилата за улична безопасност, опасно и безопасно поведение на пътя. Преговориха си най-често срещаните пътни знаци от “Улицата на знаците”, звуковите и светлинни сигнали. Дадоха отговори на въпросите: Как да пресичаме правилно пътното платно?, Къде да се движим?, Кои са безопасните места за игра?

Вече познаваме пътните знаци!

На 18.11.2019 г. учениците от група по ЦОУД – I клас, с учител Е. Авелска, се запознаха с основни пътни знаци и светлинните сигнали на сфетофара

Мили деца,

спазвайте следните правила за безопасно движение на пътя:

 1. Движете се по вътрешната част на тротоара, колкото се може по-далеч от платното за движение.
 2. Движете се плътно вляво по улици без тротоар и срещу движението на насрещните автомобили.
 3. Преминавайте по пешеходната пътека с внимание, макар да имате предимство.
 4. Пресичайте само на зелена светлина на светофара, като отново се огледате в двете посоки.
 5. Когато пресичате – първо се огледайте наляво, после надясно и по средата на улицата пак наляво.
 6. Никога не пресичайте улицата тичайки, между паркирани коли и пред спрял на спирка автобус.
 7. При натоварено кръстовище, помолете по-възрастен от вас човек да преминете с него.
 8. Не преминавайте пред и зад спряло превозно средство, защото нямате видимост.
 9. Не играйте около спрели и паркирали автомобили.
 10. Не играйте на пътното платно и по кръстовищата, а на определените за това места.
 11. Не излизайте внезапно на уличното платно.
 12. Помнете, че на пътя има агресивни водачи на пътни превозни средства, които застрашават вашата сигурност.
 13. Не излизайте на улицата с велосипед преди да сте сигурни, че е изправен (звънец, спирачки, фар отпред и светлоотразител отзад) и го управлявате отлично.
 14. Карайте велосипед на разрешените за това места.
 15. Винаги носете предпазна каска, когато карате велосипед.
 16. Когато управлявате вашия велосипед трябва да знаете, че е опасно да се движите успоредно с друг велосипедист и близо до моторно превозно средство и да се държите за него. Движете се плътно в дясно на платното за движение и подавайте сигнал с ръка преди да завиете или спрете.

    Вслушвайте се в съветите на вашите родители и учители, когато ви разясняват основните правила за движение по пътя!

Те най-много от всички желаят да опазят вашия живот и здраве!